Dynamika CO₂ v půdách pod jehličnany - Sucharek, Ján; Faimon, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Oxid uhličitý je kľúčová zložka riadiaca základné procesy v karbonátovom krase ako je rozpúšťanie a rast kalcitových speleotém. Za principiálny zdroj krasového CO₂ sú považované krasové pôdy. Práve dynamika CO₂ v pôdach pod ihličnanmi na krasových územiach bola predmetom štúdia. Spolu s koncentráciami pôdneho CO₂ boli monitorované ďalšie premenné: teplota atmosféry/pôdy, relatívna vlhkosť pôdnej a externej atmosféry, atmosférický tlak, intenzita slnečného žiarenia a rýchlosť vetra. Analýza dát nepotvrdila jednoznačne dominantnú riadiacu premennú. Čiastočný vplyv bol zaznamenaný pri rýchlosti vetra a intenzity slnečného žiarenia.
Carbon dioxide is a key component controlling the fundamental processes in carbonate karst areas as limestone dissolution and calcite speleothem growth. Karst soils are considered to be the main source of karst CO₂. CO₂ dynamics in the soils under conifers in karst areas has been the subject of the study. In addition to concentrations of the soil CO₂ additional variables were monitored: temperature of the atmosphere/soil, the relative humidity of the soil and external atmosphere, atmospheric pressure, intensity of solar radiation and wind speed. Data analysis did not confirmed any variable as driving one. Partial effect of wind speed and intensity of solar radiation was identified.
Vedoucí práce: Jiří Faimon
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: kras; oxid uhličitý; půda; sluneční záření; carbon dioxide; krast; soil; solar radiation; diplomové práce; master's theses