Dynamika CO₂ v půdách pod jehličnany - Sucharek, Ján (2015)
Oxid uhličitý je kľúčová zložka riadiaca základné procesy v karbonátovom krase ako je rozpúšťanie a rast kalcitových speleotém. Za principiálny zdroj krasového CO₂ sú považované krasové pôdy. Práve dynamika CO₂ v pôdach pod ihličnanmi na krasových územiach bola predmetom štúdia. Spolu s koncentráciami pôdneho CO₂ boli monitorované ďalšie premenné: teplota atmosféry/pôdy, relatívna vlhkosť pôdnej a externej atmosféry, atmosférický tlak, intenzita slnečného žiarenia a rýchlosť vetra. Analýza dát nepotvrdila jednoznačne dominantnú riadiacu premennú. Čiastočný vplyv bol zaznamenaný pri rýchlosti vetra a intenzity slnečného žiarenia.