Petrograficko-strukturní výzkum granulitů v okolí Plešovic, masiv Blanského lesa - Dvořák, Vladimír (2015)
V této diplomové se věnuji vztahu krystalizace a deformace v granulitovém masivu Blanského lesa, především v dobře odkrytém a přístupném lomu Plešovice. V prostoru lomu jsou patrné strukturní záznamy tří duktilních deformačních fází. Dominantní je foliační systém S3, který tvoří naprostou většinu objemu struktur v lomu. Ten je shodný s regionální foliací okolního moldanubika. Lokálně jsou zachovány zvrásněné relikty staršího foliačního systému S2, zatímco primární foliace S1, popisovaná v granulitovém tělese Blanského lesa v pruhu probíhajícím jz. až z. od lomu, zde nebyla vůbec pozorována. V celém prostoru lomu je dominantní foliace S3 porušena soustavou duktilních střižných zón S4. Foliační systémy S2 a S3 vznikaly v podmínkách amfibolitové facie. Retrogrese granulitů v podmínkách amfibolitové facie se projevuje růstem biotitu a amfibolu. Biotit roste prokazatelně na úkor granátu, což je patrné i v makroskopickém měřítku.