Matematické modelování vývoje produkce tepla v hlubinném úložišti radioaktivního odpadu - Kovanda, Ondřej (2015)
Odpad produkovaný jaderným průmyslem vyžaduje speciální zacházení. V současnosti se zkoumají možnosti jeho ukládání do hlubinných úložišť, budovaných ve stabilním geologickém prostředí. Ukládaný vysoce radioaktivní odpad však po dlouhou dobu produkuje nezanedbatelné množství tepla, které může negativně ovlivnit okolí úložiště (proudění podzemních vod), nebo poměry v úložišti samotném. V zájmu minimalizace dopadů ukládání odpadu je nezbytné znát zákonitosti uvolňování tohoto tepla, což je realizovatelné matematickým modelováním. V této práci je navržen obecný model uvolňování tepla v čase, s ohledem na variabilní složení odpadu. K realizaci konkrétních výpočtů podle modelu je nutné výpočetně technické zpracování výstupu této práce.