Profesní vidění studentů učitelství anglického jazyka a jeho rozvíjení prostřednictvím videa - Minaříková, Eva, 1984- (2015)
Disertační práce se zaměřuje na profesní vidění studentů učitelství anglického jazyka. Profesní vidění odkazuje ke schopnosti učitele identifikovat ve výukové situaci jevy důležité pro její pedagogický úspěch (výběrové zaměření pozornosti) a promýšlet je za pomoci svých znalostí a zkušeností (uvažování založené na vědění). Cílem disertačního výzkumu bylo prozkoumat jeho povahu a změny, které nastanou u studentů učitelství po práci s elektronickým učebním prostředím využívajícím videopřípady (IVŠV VideoWeb). Výzkumný vzorek tvořilo 37 studentů učitelství AJ, kteří úspěšně ukončili předmět VideoWeb organizovaný na Katedře anglického jazyka a literatury PdF MU (dostupný výběr). Před a po práci ve VideoWebu studenti písemně (online) komentovali čtyři videosekvence z výuky AJ. Jejich komentáře byly analyzovány pomocí deduktivně a induktivně vytvořených kategoriálních systémů. Ukázalo se, že před prací ve VideoWebu studenti sekvence převážně popisovali, interpretovali a hodnotili. Jejich kom