Znalosti sester v ošetřovatelské péči o kolostomie - Šmídová, Mirka; Straková, Jana, 1981-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2015)
Bakalářská práce se zabývá znalostmi sester v ošetřovatelské péči o kolostomie. Skládá se z teoretické a empirické části. Teoretická část zahrnuje úvod do problematiky z hlediska anatomie, historie, rozdělení typu kolostomií, komplikací a ošetřovatelskou péči o pacienta s kolostomií. Empirická část se zabývá vyhodnocením a srovnáním znalostí všeobecných sester a zdravotnických asistentů v ošetřovatelské péči o kolostomie, zmapováním četnosti péče o kolostomické pacienty a zájmem respondentů o tuto problematiku. Vyhodnocení probíhalo pomocí analýzy dotazníkového šetření, které se konalo ve třech nemocnicích.
This bachelor thesis deals with the nurses knowledge of nursing care for colostomy. It consists of theoretical and empirical part. The theoretical part includes an introduction to the issues in terms of anatomy, history, classification types of colostomy, complications and nursing care for colostomy. The empirical part deals with the evaluation of knowledge of nurses and medical assistants in nursing care for colostomy, mapping the frequency of care for colostomy patients and the respondents' interest in this issue. Evaluation is carried out by analyzing the survey, which was conducted in three different hospitals.
Vedoucí práce: Jana Straková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: knowledge of nurses; kolostomie; ošetřovatelská péče; znalosti sester; Colostomy; Nursing Care; bakalářské práce; bachelor's theses