Metodika stanovení hodnoty optimální akomodační šíře, ověření závislosti naměřených hodnot na refrakčním stavu oka - Kuželová, Helena (2015)
Tato diplomová práce se zabývá měřením akomodační šíře pomocí tří metod a ověřením závislosti velikosti akomodační šíře na refrakčních vadách oka. Teoretická část práce se soustřeďuje na popis očních struktur účastnících se akomodace. Dále se věnuje pojmům charakterizujícím akomodaci, popisu postupů a metod měření jednotlivých charakteristik akomodace, popisu jednotlivých refrakčních vad a vztahu mezi akomodací a refrakcí. Výzkumná část se zabývá srovnáním výsledků měření akomodační šíře třemi metodami a ověřením závislosti akomodační šíře na refrakčních vadách ve vybraném vzorku populace. Výzkum je srovnán s publikovanými výzkumy na toto téma.