Zrakový trénink. Efekt léčby poruch jednoduchého binokulárního vidění. - Vrček, Spomenka; Košťálová, Andrea; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2015)
Diplomová práce pod názvem: "Zrakový trénink. Efekt léčby poruch jednoduchého binokulárního vidění." začíná krátkým popisem jednoduchého binokulárního vidění jeho patologií a šilhání. Dále je uvedeno, jak se termín "zrakový trénink" chápe v různých oblastech očních oborů. Další kapitola je věnována behaviorálnímu zrakovému tréninku, jeho technikám a postupům. Následující kapitoly popisují pleoptickou a ortoptickou léčbu. Také uvádějí různé použití přístrojů a pomůcek, různé postupy cvičení pro výše uvedené léčby. Praktická část je zaměřena na pleoptickou a ortoptickou léčbu. Tato část práce obsahuje výzkum závislosti efektu léčby na věku pacientů. Poté je v práci ještě zkoumán efekt léčby u pacientů rozdělených do skupin podle hlavních diagnóz bez ohledu na věk.
The thesis entitled: "Visual training. The effect of treatment of disorders of simple binocular vision." begins with a short description of a simple binocular vision of its pathology and strabismus. Further it is noted how the term "visual training" can be understood in different areas of ophthalmic discipline. Another chapter is devoted to the visual behavioral training, its procedures and techniques. The following chapters describe pleoptic and orthoptic treatment. Different use of equipment, exercise also different procedures regarding the above treatment. The practical part is focused on pleoptic and orthopic treatment. This section contains the research dependence treatment effect on patients' age. Than in this work is investigated the effect of treatment in patients grouped according to primary diagnosis, regardless of age.
Vedoucí práce: Andrea Jeřábková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: binokulární vidění; ortoptika; zraková terapie; binocular vision; low vision therapy; Orthoptics; diplomové práce; master's theses