Problematika výpočtu optické mohutnosti nitrooční čočky - Malíková, Lucie (2015)
Náplní diplomové práce je shrnutí poznatků z problematiky řešení katarakty s důrazem na následné možnosti korekce pomocí nových trendů, jako jsou akomodující nitrooční čočky. Teoretická část se zaměřuje na oční čočku, kataraktu a vývoj jejího řešení, přes rozvoj vzorců pro výpočet nitroočních čoček až k samotným typům IOL. Výzkumná část se zaobírá porovnáním naturálního vizu před a po operaci katarakty, v závislosti na čase určených kontrol a srovnáním objektivní refrakce.