Výskyt heteroforií a přítomnost stereopse u aktivních sportovců hrajících míčové hry - Knížová, Petra; Anderle, Radek; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2015)
Diplomová práce se věnuje především stereopsi. Důležitým aspektem v prostorovém vidění je binokulární rovnováha, proto je v práci pojednáno i o ortoforii resp. heteroforii. V teoretické části jsou dále popsány možnosti vyšetření heteroforie a stereopse a vysvětleny základní pojmy binokulárního vidění. Výzkumná část se věnuje zjišťováním rozdílu v úhlu stereoskopické paralaxy mezi sportovci hrajícími míčové hry a nesportovci. Dále je v těchto dvou skupinách zjišťována přítomnost heteroforií. Neméně důležitým zjištěním je i sledování, zda po vykorigování heteroforií dojde ke snížení úhlu stereoskopické paralaxy.
The thesis mainly focuses on stereopsis. The important aspect of spatial vision is binocular balance, therefore also ortophoria or heterophoria are discussed. In theoretical part there are described the options of heterophoria and stereopsis examination. There are also explained basic concepts of binocular vision. The research part is devoted to identifying the difference in stereoscopic parallax angle between athletes playing ball games and physically inactive people. In these two groups the presence of heterophoria is also tested. Equally important is the finding of monitoring, if the angle of stereoscopic parallax is lowered after adjusting of heterophoria.
Vedoucí práce: Radek Anderle
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: diagnostické metody; heteroforie; percepce hloubky; diagnostic methods; Depth Perception; diplomové práce; master's theses