Výskyt heteroforií a přítomnost stereopse u aktivních sportovců hrajících míčové hry - Knížová, Petra (2015)
Diplomová práce se věnuje především stereopsi. Důležitým aspektem v prostorovém vidění je binokulární rovnováha, proto je v práci pojednáno i o ortoforii resp. heteroforii. V teoretické části jsou dále popsány možnosti vyšetření heteroforie a stereopse a vysvětleny základní pojmy binokulárního vidění. Výzkumná část se věnuje zjišťováním rozdílu v úhlu stereoskopické paralaxy mezi sportovci hrajícími míčové hry a nesportovci. Dále je v těchto dvou skupinách zjišťována přítomnost heteroforií. Neméně důležitým zjištěním je i sledování, zda po vykorigování heteroforií dojde ke snížení úhlu stereoskopické paralaxy.