Ověření aktuálních hodnot Duanovy křivky akomodační šíře - Spurná, Gabriela (2015)
Práce je věnována problematice poklesu akomodační amplitudy vzhledem k věku a ověření platnosti Duanovy křivky. Teoretická část obsahuje v úvodu popis anatomických struktur refrakčních stavů oka. Je zde také věnována část popisu mechanismu akomodace, jejich jednotlivých složek a možných metod měření. Praktický výzkum obsahuje soubor 70 osob, u nichž byla měřena akomodační amplituda a výsledné hodnoty byly komparovány s Duanovou křivkou akomodační šíře. Jak se závěrem práce potvrdilo, tyto hodnoty spolu významně korelovaly.