Srovnání objektivních a subjektivních hodnot očního astigmatismu - Urbánková, Nikola (2015)
Diplomová práce se zabývá objektivním a subjektivním vyšetřením refrakčních vad a porovnáním změřených výsledků. Je zaměřena především na oční astigmatismus. V první kapitole jsou popsaná jednotlivá optická prostředí oka, která ovlivňují chod světelného paprsku. V následující kapitole je rozdělení refrakčních vad oka s důrazem na astigmatismus, kterému je věnovaná samostatná kapitola. Poslední kapitola se věnuje procesu vyšetření refrakčního stavu oka. Jsou zde popsány přístroje a pomůcky k vyšetření objektivní i subjektivní refrakce. Výzkumná část se zabývá porovnáním hodnot očního astigmatismu, které byly změřeny pomocí objektivní a subjektivní metody vyšetření.