Diference astigmatické korekce v závislosti na akomodaci - Knötigová, Kamila (2015)
Tato diplomová práce se hlouběji zabývá jednou z refrakčních vad - astigmatismem a hlavně vlivem akomodace na tuto vadu. Cílem práce je zjistit jaký vliv má akomodace na konečnou hodnotu cylindrické korekce do blízka. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na popis, dělení a korekci refrakčních vad, důraz je kladen na oční astigmatismus. Dále se věnuje popisu akomodace, a jaký vliv může mít na refrakci. V poslední části teoretického oddílu jsou popsány objektivní a subjektivní metody vyšetření astigmatismu. V praktické části jsou statisticky zpracovány výsledky z prováděného výzkumu a popsáno zda došlo k potvrzení hypotéz.