Vliv aplikace kontaktních čoček na parametry rohovky - Hrušková, Karolina (2015)
Tato diplomová práce zkoumá vliv kontaktních čoček na parametry rohovky a refrakční stav oka. Cílem je zjistit, zda jejich nošení ovlivňuje nejen hodnoty poloměrů křivosti rohovky a pachymetrii a zda tyto změny mohou souviset se změnami refrakce. Teoretická část se zabývá fyziologií rohovky, významem slzného filmu při nošení kontaktních čoček, jejich vlastnostmi a způsoby, kterými mohou ovlivňovat parametry rohovky. Poslední kapitola se věnuje přístrojům, které umožňují tyto parametry změřit. V praktické části je stanoveno pět hypotéz, jejichž přezkoumání umožňuje zjistit, k jakým změnám parametrů rohovky dochází u skupiny nositelů hydrogelových a silikonhydrogelových čoček a u kontrolní skupiny nenositelům, a to s provedením vzájemné komparace.