Novinky v léčbě katarakty - Strouhalová, Kateřina (2015)
Tématem této diplomové práce jsou novinky v léčbě šedého zákalu. Teoretická část rozebírá nitrooční čočku, její vývoj až po vznik katarakty, její důsledky a následky a vývoj léčby. Práce se dále zaobírá dělením Katarakty. Hlavní částí této práce je opis femtosekundového laseru určeného k operaci šedého zákalu. Následně jsou vyjmenovány typy femtosekundových laserů určených na operaci katarakty. Součástí práce jsou i přílohy modelů, které zlepšují představu, co vytváří femtosekundový laser. Výzkumná část obsahuje soubor očí pacientů, které podstoupili nadstandartní operaci šedého zákalu femtosekundovým laserem a porovnány jsou jednotlivé typy nitroočních čoček implantovaných po operaci femtosekundovým laserem Victus.