Objektivní metody vyšetření zrakové ostrosti - Mandáková, Vojtěška; Veselý, Petr, 1978 září 14.-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2015)
Objektivní vyšetření zrakové ostrosti je na rozdíl od subjektivních metod nezávislé na vlastním hodnocení ze strany pacienta. Díky této skutečnosti je možné určit zrakovou ostrost objektivními metodami novorozencům, nonverbálním dětem, pacientům s mentálním postižením, u amblyopie nebo je lze využít při průkazu simulace. Objektivní vyšetření zrakové ostrosti provádíme metodou preferenčního vidění, s vyvoláním optokinetického nystagmu či pomocí zrakově evokovaných potenciálů. Všechny metody využívají k určení objektivních hodnot zrakové ostrosti minimálního úhlu rozlišení. Jsou založeny na detekci a rozlišení odpovídající prostorové frekvence.
The objective methods of visual acuity examination, in comparison with the subjective methods, do not rely on a patient´s personal evaluation. Due to this fact it is suitable for infants, intellectual disability patients, patients suffering from amblyopia or simulating/dissimulating people. The objective methods of eye acuity examination are represented by a preferential looking method, method based on optokinetic nystagmus and a visual evoked potential method. These methods apply the differentiation angle´s minimal values to assess visual acuity. The common ground of methods mentioned above lies in detection and resolution of spatial frequency.
Vedoucí práce: Petr Veselý
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: zraková ostrost; Visual Acuity; diplomové práce; master's theses