Geochemické modelování mobility uranu v podmínkách uranového ložiska Olší-Drahonín - Zemanová, Beata (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou důlních vod vytékajících z uzavřeného uranového ložiska Olší. Po ukončení těžby v roce 1989, kdy byl veškerý uran vytěžen, došlo k zatápění dolu, které probíhalo až do roku 1995. Později bylo zjištěno, že vody vytékající z dolu mohou způsobit značné znečištění podzemních i povrchových vod, a proto byla zde roku 1996 vybudována čistička důlních vod s vývodem do vodoteče Hadůvka. Cílem této práce je provést geochemické vyhodnocení chemického složení důlních vod ložiska Olší-Drahoní, sestrojit jejich úlné geochemické modely důlních vod. Po porovnání modelů a výsledků se skutečným chováním uranu v důlních vodách je potřeba odvodit parametry, pro které poskytuje geochemické modelování dobrou shodu a případně identifikovat příčiny rozdílů.