Vliv klimatu na efektivní infiltraci při formování podzemních vod - Mikláš, Ondrej; Kuchovský, Tomáš, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Práca sa zaoberá vplyvom stredoeuróskeho kvartérneho klimatického cykklu na efektívnu infiltráciu. Záujmová oblasť je lokalita Kraví hora, ktorá je jednou z potenciálnych lokalít pre vybudovanie hlbinného úložiska pre ukladanie vysoko radioaktívneho odpadu. Efektívna infiltrácia je pre rozdielne podmienky počítaná metodou analýzy hydrogramu povrchového toku za využitia moderných analógií ku kvartérnym klimatickým extrémom. Výsledky ukazujú na dôležitú úlohu klimatických podmienok pri doplňovaní a formovaní režimu podzemných vôd.
The bachelor thesis deals with the influence of the Middle European quaternary climatic cycle on groundwater recharge. Area of interest is Kraví hora, which is potential locality for building of the deep disposal of high level radioactive waste. The groundwater recharge for differet climate conditions is calculated using the streamflow hydrograph analysis and modern analogues of the quaternary climatic extremes (arid pleniglacial climate and humid climatic optimum). Results indicate important impact of climate conditions on groundwater recharge and groundwater regime.
Vedoucí práce: Tomáš Kuchovský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: infiltrace (hydrologie); klimatické změny; podzemní vody; climate changes; groundwaters; infiltration (hydrology); bakalářské práce; bachelor's theses