Izolace a charakterizace mutant kmenů S. aureus citlivých k polyvalentnímu fágu 812 - Zouharová, Monika (2015)
Bakteriální druh Staphylococcus aureus je běžnou součástí mikroflóry člověka, avšak v důsledku oslabení imunitního systému hostitele může být původcem závažných infekcí. V souvislosti s globálním rozšířením kmenů S. aureus rezistentních k dostupným antibiotikům roste zájem o využití bakteriofágů při boji s tímto patogenem. Pro tyto účely jsou vhodné polyvalentní virulentní bakteriofágy, které jsou schopné napadat většinu kmenů S. aureus. Kmeny necitlivé vůči terapeutickým fágům však mohou způsobit selhání léčby. Objasnění mechanismů navozujících rezistenci kmenů S. aureus k fágům může umožnit přípravu terapeutických fágů s rozšířeným rozmezím hostitele. Diplomová práce je zaměřena na studium mechanismů podmiňujících necitlivost kmenů S. aureus vůči polyvalentnímu fágu 812. Z kmenů S. aureus rezistentních k fágu 812 byly chemickou mutagenezí připraveny mutanty s navozenou citlivostí vůči tomuto fágu. Získané mutanty byly dále charakterizovány a jejich vlastnosti porovnány s vlastnostmi