Interactions of toxic compounds and Wnt signalling pathway - Kabátková, Markéta, 1986- (2015)
Receptor pro aromatické uhlovodíky (AhR) je transkripční faktor, který hraje důležitou roli ve vývoji a homeostázi dospělých tkání. Zprostředkovává toxické a karcinogenní účinky mnoha environmentálních polutantů, jako jsou polychlorované dibenzo-p-dioxiny, polychlorované bifenyly nebo polycyklické aromatické uhlovodíky. Ukázalo se, že AhR interaguje s řadou signálních drah. Důležité je, že během posledních 10 let, několik studií naznačilo existenci interakce mezi AhR a Wnt/β-kateninovou signalizací, klíčovým regulátorem embryonálního vývoje a homeostázy v tkáních schopných sebeobnovy. Toto předpokládá, že toxické ligandy AhR by mohly ovlivňovat efektory Wnt signalizace, jako je β-katenin, a tedy měnit aktivitu této dráhy, stejně jako modulovat roli β-kateninu v mezibuněnčné komunikaci, kde zprostředkovává spojení mezi E-kadherinem a sítí aktinových filament. Cílem naší práce bylo zhodnotit interakce AhR a Wnt/β-kateninové signalizace (a příbuzných proteinů) v podmínkách in vitro za pou