Principy vizuální optometrie využívané při přípravě vrcholových sportovců - Pivodová, Lenka; Krasňanská, Jitka, 1984-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2015)
Úvodní část diplomové práce poukazuje na anatomické a funkční mechanismy vidění, které jsou nezbytné pro správné zpracování vstupních informací z předmětového prostoru. Podrobněji se práce soustředí na kvalitu statické a zejména dynamické zrakové ostrosti, která nebývá součástí běžného vyšetření na optometristickém pracovišti. Teoretická část se rovněž zabývá vizuální optometrií, ve které je kladen důraz na zrakový trénink a s ním související vyšetření. Výzkumná část sestává se dvou hlavních cílů. Jedním je ověření a následné porovnání kvality statické a dynamické zrakové ostrosti mezi vrcholovými sportovci a nesportovci. Druhá část výzkumu vyhodnocuje rychlost reakce na testové podněty a schopnost koordinace systému oko-ruka u skupiny sportovců v porovnání s nesportovci.
The firts part of the thesis describes anatomical and functional mechanisms of the vision, that are necessary for the proper processing of the information from field of vision. The thesis is focused on the quality of static and dynamic visual acuity in particular, which is not part of the normal examination for optometry workplace. The theoretical part also deals with visual optometry, in which visual training and related examinations are the most important things. Research part consists of two main objectives. One of them is the verification and subsequent comparison of the quality of static and dynamic visual acuity between athletes and non-athletes. The second part of the research is evaluated speed of response to test stimuli and coordination ability of hand-eye in a group of athletes compared to non-athletes.
Vedoucí práce: Jitka Krasňanská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: vrcholový sport; zraková ostrost; zrakový trénink; zrak; top-level sports; Vision, Ocular; Visual Acuity; diplomové práce; master's theses