Principy vizuální optometrie využívané při přípravě vrcholových sportovců - Pivodová, Lenka (2015)
Úvodní část diplomové práce poukazuje na anatomické a funkční mechanismy vidění, které jsou nezbytné pro správné zpracování vstupních informací z předmětového prostoru. Podrobněji se práce soustředí na kvalitu statické a zejména dynamické zrakové ostrosti, která nebývá součástí běžného vyšetření na optometristickém pracovišti. Teoretická část se rovněž zabývá vizuální optometrií, ve které je kladen důraz na zrakový trénink a s ním související vyšetření. Výzkumná část sestává se dvou hlavních cílů. Jedním je ověření a následné porovnání kvality statické a dynamické zrakové ostrosti mezi vrcholovými sportovci a nesportovci. Druhá část výzkumu vyhodnocuje rychlost reakce na testové podněty a schopnost koordinace systému oko-ruka u skupiny sportovců v porovnání s nesportovci.