Mechanismy regulace fosfatáz proteínových kináz aktivovaných mitogény v souvislosti s hypoxií - Sladeček, Stanislava; Pacherník, Jiří, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2015)
Protein kinázy aktivované mitogény (MAPK) jsou rodina proteinů, které mají významnou úlohu v buněčné signalizaci. Zapojují se do signální dráhy, která se účastní buněčné odpovědi na růstové faktory, hormony, stres atd. MAPK jsou enzymaticky aktivní v případě že mají fosforylované konkrétní serin/treoninové a tyrozinové zbytky. Inaktivované jsou defosforylací, kterou vykonávají fosfatázy z rodiny duálně specifických fosfatáz (DUSP). DUSP specificky inaktivují jen MAPK. Aktivita těchto fosfatáz je také ovlivněná stejnými faktory jako MAPK, proto mohou být klíčové v regulaci aktivity MAPK a jejich signální dráhy. V hypoxii bylo pozorováno snížení ve fosforylaci MAPK. Tato diplomová práce se proto zabývala změnami v expresi DUSP v hypoxii, jako potencionálních enzymů zodpovědných za pozorované snížení fosforylace MAPK.
Proteín kinázy aktivované mitogénmi (MAPK) sú rodina proteínov, ktoré majú významnú úlohu pri bunkovej signalizácii. Zapájajú sa do signálnej dráhy, ktorá sa zúčastňuje bunkovej odpovede na rastové faktory, hormóny, stres a iné faktory. MAPK sú enzymaticky aktívne v prípade, že majú fosforylované konkrétne serín/treonínové a tyrozínové zvyšky. Inaktivované sú defosforyláciou, ktorú vykonávajú fosfatázy z rodiny duálne špecifických fosfatáz (DUSP). DUSP špecificky inaktivujú iba MAPK. Aktivita týchto fosfatáz je tiež ovplyvnená rovnakými faktormi ako MAPK, preto môžu byť kľúčové v regulácii aktivity MAPK a ich signálnej dráhy. V hypoxii bolo pozorované zníženie vo fosforylácii MAPK. Táto diplomová práca sa preto zaoberala zmenami v expresii DUSP v hypoxii, ako potenciálnych enzýmov zodpovedných za zníženie pozorovanej fosforylácie MAPK.
Vedoucí práce: Jiří Pacherník
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: fosfatasy s dvojí specifitou; fosfatasy; fosforylace bílkovin; hypoxie; mitogenem aktivované proteinkinasy; proteinové kinázy; signální transdukce; hypoxia; protein kinases; protein phosphorylation; Dual-Specificity Phosphatases; Mitogen-Activated Protein Kinases; Phosphoric Monoester Hydrolases; Signal Transduction; diplomové práce; master's theses