Role homologní rekombinace v údržbě genomové stability u dlouhodobě kultivovaných lidských pluripotentních buněk - Raška, Jan (2015)
Lidské embryonální kmenové buňky představují díky svým jedinečným vlastnostem naději pro léčbu dosud nevyléčitelných chorob. Dlouhodobou kultivací lidských embryonálních kmenových buněk v neoptimálních podmínkách in vitro ale dochází k akumulaci genetických změn, tzv. adaptaci, což omezuje jejich potenciál. Pro udržení genomové stability jsou nezbytné funkční mechanizmy opravy DNA. Významným DNA opravným mechanismem je homologní rekombinace, která buňkám slouží především k opravě velmi nebezpečných dvouřetězcových zlomů. Homologní rekombinace využívá pro opravu poškozené molekuly DNA nepoškozenou sesterskou chromatidu a díky tomu je zamezeno ztrátě genetické informace. Předpokládá se, že homologní rekombinace hraje u lidských embryonálních kmenových buněk klíčovou roli v opravě dvouřetězcových zlomů, protože až 70% buněk se nachází v S a G2/M fázi buněčného cyklu, ve kterých je k dispozici sesterská chromatida. Ve své diplomové práci studuji význam homologní rekombinace u lidských embr