Řízená diferenciace pluripotentních kmenových buněk: definitivní hematopoéza - Madarásová, Martina; Krontorád Koutná, Irena, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2015)
Lidské pluripotentní kmenové buňky (hPSC) jsou charakterizované schopností diferencovat se na buňky všech tří zárodečných listů. Řízená diferenciace hPSC na hematopoetické kmenové buňky (HSC) má velký potenciál využití v regenerativní medicíně a v buněčných terapiích. Derivace HSC in vitro představuje alternativu k jejich současným zdrojům z kostní dřeně nebo mobilizované periferní a pupečníkové krve. Tato diplomová práce se zabývá problematikou optimalizace hematopoetické diferenciace in vitro se zaměřením na definitivní hematopoézu pomocí tvorby embryoidních tělísek a aplikace různých kombinací cytokinů.
Human pluripotent stem cells (hPSC) are characterized by their ability to differentiate into specialized cells of all three germ layers. Directed differentiation of hPSC into hematopoietic cells (HSC) has a significant potential for application in regenerative medicine and cell replacement therapies. Hematopoietic differentiation of hPSC in vitro represents an alternative source of HSC compared to bone marrow, mobilized peripheral and umbilical cord blood. In this thesis we deal with optimization of hematopoietic differentiation in vitro, focusing on definite hematopoiesis by formation of embryoid bodies and application of different cytokine combinations.
Vedoucí práce: Irena Krontorád Koutná
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: buněčná diferenciace; cytokiny; hematopoetické kmenové buňky; hematopoéza; pluripotentní kmenové buňky; řízená diferenciace; techniky in vitro; cytokines; directed differentiation; Cell Differentiation; Hematopoiesis; Hematopoietic Stem Cells; In Vitro Techniques; Pluripotent Stem Cells; diplomové práce; master's theses