Řízená diferenciace pluripotentních kmenových buněk: definitivní hematopoéza - Madarásová, Martina (2015)
Lidské pluripotentní kmenové buňky (hPSC) jsou charakterizované schopností diferencovat se na buňky všech tří zárodečných listů. Řízená diferenciace hPSC na hematopoetické kmenové buňky (HSC) má velký potenciál využití v regenerativní medicíně a v buněčných terapiích. Derivace HSC in vitro představuje alternativu k jejich současným zdrojům z kostní dřeně nebo mobilizované periferní a pupečníkové krve. Tato diplomová práce se zabývá problematikou optimalizace hematopoetické diferenciace in vitro se zaměřením na definitivní hematopoézu pomocí tvorby embryoidních tělísek a aplikace různých kombinací cytokinů.