Vliv substituentu při mutaci v prvním nukleotidu exonů na sestřih pre-mRNA - Hujová, Pavla (2015)
Esenciálním krokem genové exprese eukaryot je redukce intronů z molekuly pre-mRNA za vzniku zralého transkriptu mRNA. Pro přesné vystřižení intronů je podstatné správné definování hranic mezi intronem a exonem, které jsou určovány konsenzuálními sekvencemi míst sestřihu rozpoznávaných spliceosomem. Narušení těchto míst může být pro sestřihovou reakci zásadní. Vznik nestandardních transkriptů pak může být příčinou řady geneticky podmíněných onemocnění. V této práci jsem ověřovala hypotézu, zda má u exonů začínajících nukleotidem G konkrétní substituující báze v prvním nukleotidu různý vliv na rozpoznání 3´ místa sestřihu a tudíž i na výsledný sestřih pre-mRNA. Pro ověření výše nastíněné hypotézy byla použita in vitro sestřihová minigenová analýza v buněčné linii HeLa v kombinaci s in silico predikčními nástroji. Výsledky potvrdily různé ovlivnění sestřihu pre-mRNA substituentem v prvním nukleotidu exonů zpravidla v pořadí od nejvíce ovlivňujícího: T>C>A. Toto pořadí souhlasí s přirozený