Analýza exprese a funkce signální dráhy HGF/MET v buněčných liniích derivovaných z osteosarkomu - Kozlová, Veronika; Neradil, Jakub; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2015)
Signální dráha HGF/Met se skládá z tyrozin kinázového receptoru Met a jeho ligandu hepatocytárního růstového faktoru (HGF). Navázání HGF na receptor Met vyústí ve fosforylaci a aktivaci receptoru Met, což vede ke spuštění navazujících signalizačních kaskád, které mají v konečném důsledku vliv na buněčnou proliferaci, diferenciaci, migraci a přežití buněk. Souhrnně tedy buněčný proces, který můžeme nazvat invazivní růst. Tento invazivní růst je esenciální během embryonálního vývoje, regenerace orgánů ale také v tumorigenezi. Aktivace dráhy HGF/Met se pak objevuje zejména u agresivních typů nádorů, které mají tendenci se šířit do okolních tkání a jsou odolné vůči chemoterapii. Aberantní aktivace signální dráhy HGF/Met se objevuje i u osteosarkomů, jejichž léčba bývá velmi problematická. Je tedy snahou najít nové inhibiční strategie léčby osteosarkomu a inhibice signální dráhy HGF/Met by mohla být vhodným kandidátem pro cílenou terapii. Tato diplomová práce se zabývá charakterizací signál
The HGF/Met signaling pathway consists of Met tyrosine kinase receptor and its ligand Hepatocyte growth factor (HGF). HGF binding to Met receptor results in its phosphorylation and activaon, leading to activation of wide range of different cellular signaling pathways. These include proliferation, differentiation, migration and cell survival, which can be summarized as an invasive growth. The invasive growth is essential during embryonic development, organ regeneration but also in tumorigenesis. Activation of the HGF/Met signaling pathway appears particularly in aggressive types of tumors, which tend to spread into surrounding tissues and are resistant to chemotherapy. Aberrant activation of the HGF/Met signaling pathway occurs in osteosarcoma, which is very problematic to treat. The goal is to find new strategies for the treatment of osteosarcoma and inhibition of the HGF/Met signaling pathway could be a good candidate for targeted therapy. The diploma thesis is focused on the characte
Vedoucí práce: Jakub Neradil
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: Crizotinib; hepatocytární růstový faktor; Met receptor; mitogenem aktivované proteinkinasy kinas; osteosarkom; signální dráha HGF/Met; signální transdukce; Tivantinib; tyrozinkinázový receptor; Hepatocyte Growth Factor; HGF/Met signaling pathway; Receptor tyrosine kinases; Mitogen-Activated Protein Kinase Kinases; Osteosarcoma; Signal Transduction; diplomové práce; master's theses