Analýza exprese a funkce signální dráhy HGF/MET v buněčných liniích derivovaných z osteosarkomu - Kozlová, Veronika (2015)
Signální dráha HGF/Met se skládá z tyrozin kinázového receptoru Met a jeho ligandu hepatocytárního růstového faktoru (HGF). Navázání HGF na receptor Met vyústí ve fosforylaci a aktivaci receptoru Met, což vede ke spuštění navazujících signalizačních kaskád, které mají v konečném důsledku vliv na buněčnou proliferaci, diferenciaci, migraci a přežití buněk. Souhrnně tedy buněčný proces, který můžeme nazvat invazivní růst. Tento invazivní růst je esenciální během embryonálního vývoje, regenerace orgánů ale také v tumorigenezi. Aktivace dráhy HGF/Met se pak objevuje zejména u agresivních typů nádorů, které mají tendenci se šířit do okolních tkání a jsou odolné vůči chemoterapii. Aberantní aktivace signální dráhy HGF/Met se objevuje i u osteosarkomů, jejichž léčba bývá velmi problematická. Je tedy snahou najít nové inhibiční strategie léčby osteosarkomu a inhibice signální dráhy HGF/Met by mohla být vhodným kandidátem pro cílenou terapii. Tato diplomová práce se zabývá charakterizací signál