Využití sekvenování nové generace ve studiu mikroRNA u kolorektálního karcinomu - Kosařová, Zdeňka; Slabý, Ondřej, 1981-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2015)
Kolorektální karcinom patří mezi nejčastější onkologické diagnózy v České republice. Jedním z důvodů vysoké mortality je pozdní diagnostika onemocnění. Současné studie proto usilují o nalezení nových specifických neinvazivních biomarkerů, které by umožnily spolehlivě odhalit již časná stádia tohoto onemocnění. Jednou z možných variant se jeví využití rozdílných expresních profilů cirkulujících mikroRNA. MikroRNA jsou zapojeny do mnoha buněčných procesů a jejich exprese je často deregulována v nádorových buňkách. Cílem této diplomové práce bylo nalézt panel cirkulujících mikroRNA, které by sloužily jako nové biomarkery pro časnou diagnostiku kolorektálního karcinomu. K tomuto účelu bylo použito sekvenování nové generace (Illumina). Klíčovým aspektem bylo zavést a optimalizovat přípravu knihovny pro analýzu mikroRNA ze vzorků krevního séra. Na základě srovnání expresních hladin mikroRNA u pacientů v časných stádiích kolorektálního karcinomu (I. a II. klinické stádium) a zdravých kontrol
Colorectal cancer is one of the most common types of cancer in the Czech Republic. One of the reasons for high mortality of the disease is a late diagnosis. Therefore, several efforts have been made to find new non-invasive biomarkers in order to distinguish early clinical stages of this disease. One possible way is to use different expression profiles of circulating microRNA. MicroRNAs play an important role in numerous cellular processes including cancerogenesis and their expression is frequently deregulated in various cancers. The aim of this thesis was to find a panel of circulating microRNAs that could serve as new biomarkers for early diagnosis of colorectal cancer. For this purpose, next generation sequencing (Illumina) was used. A key aspect was to establish and optimize the preparation of next generation sequencing library for analysis of microRNAs in serum samples. Based on the comparison of microRNAs expression levels between patients in the early stages of colorectal carcin
Vedoucí práce: Ondřej Slabý
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: Illumina; kolorektální karcinom; miRNA (nukleová kyselina); molekulární diagnostika; nádorové biomarkery; sekvenování nové generace; colorectal carcinoma; microRNA; molecular diagnostic; next generation sequencing; Biomarkers, Tumor; diplomové práce; master's theses