Využití sekvenování nové generace ve studiu mikroRNA u kolorektálního karcinomu - Kosařová, Zdeňka (2015)
Kolorektální karcinom patří mezi nejčastější onkologické diagnózy v České republice. Jedním z důvodů vysoké mortality je pozdní diagnostika onemocnění. Současné studie proto usilují o nalezení nových specifických neinvazivních biomarkerů, které by umožnily spolehlivě odhalit již časná stádia tohoto onemocnění. Jednou z možných variant se jeví využití rozdílných expresních profilů cirkulujících mikroRNA. MikroRNA jsou zapojeny do mnoha buněčných procesů a jejich exprese je často deregulována v nádorových buňkách. Cílem této diplomové práce bylo nalézt panel cirkulujících mikroRNA, které by sloužily jako nové biomarkery pro časnou diagnostiku kolorektálního karcinomu. K tomuto účelu bylo použito sekvenování nové generace (Illumina). Klíčovým aspektem bylo zavést a optimalizovat přípravu knihovny pro analýzu mikroRNA ze vzorků krevního séra. Na základě srovnání expresních hladin mikroRNA u pacientů v časných stádiích kolorektálního karcinomu (I. a II. klinické stádium) a zdravých kontrol