Úloha proteinu Oct4 v odpovědi na poškození DNA u embryonálních kmenových buněk - Hrušková, Tereza (2015)
Protein Oct-4 je jedním z hlavních faktorů zodpovídajících za pluripotenci a sebeobnovu embryonálních kmenových buněk (ESCs). Významným předpokladem pro možné využití ESCs v terapii je udržení jejich genomové stability, která souvisí s mírou reparačních procesů v buňce. Ačkoliv není mnoho známo o úloze Oct-4 v odpovědi na poškození DNA, byla popsána jeho schopnost rozpoznávat oblasti buněčného jádra poškozené UV zářením. Cílem této práce bylo blíže studovat protein Oct-4 v odpovědi na poškození DNA indukované UVA zářením u myších embryonálních kmenových buněk (mESCs). Konkrétně byl analyzován vztah Oct-4 k acetylaci histonů, transkripční aktivitě a buněčnému cyklu, a dále jeho možné zapojení do indukovaných signálních drah. Tyto výsledky přibližují děje specifické pro pluripotentní mESCs v reakci na poškození DNA indukované UVA zářením. Bližší poznání těchto mechanismů může poskytnout zlepšení přístupů v protinádorové terapii, včetně radioterapie.