Analýza cytomegalovirové reaktivity efektorových gamma-delta buněk u zdravých jedinců - Gallová, Petra; Knight, Andrea, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2015)
Lidský cytomegalovirus (CMV) je jeden z nejrozšířenějších virů v lidské populaci, který po primární infekci přetrvává v podobě latentní infekce v organismu. Přestože u imunokompetentních jedinců probíhá infekce často asymptomaticky, u imunokompromitovaných jedinců může způsobit závažné, život ohrožující onemocnění. Mezi nejdůležitější efektorové buňky v anti-CMV reaktivitě patří CMV specifické αβ T-lymfocyty, nicméně v posledních letech bylo potvrzeno, že důležitou roli hrají také γδ T-lymfocyty. Cílem diplomové práce je vůbec poprvé provést paralelní analýzu zastoupení populací γδ T-lymfocytů a CD8+ CMV specifických αβ T-lymfocytů u CMV seropozitivních (CMV+) dárců s pěti nejčastěji se vyskytujícími HLA alelami (HLA-A*01, HLA-A*02, HLA-A*24, HLA-B*07, HLA-B*35). Celkem bylo analyzováno 63 vzorků periferní krve (PK) od 26 zdravých jedinců s chronickou CMV infekcí a 18 CMV seronegativních jedinců pomocí pětibarevné průtokové cytometrie. U CMV+ dárců byl medián výskytu Vδ2+ buněk 2,5 %
Human cytomegalovirus (CMV) is one of the most widespread viruses in human population, which after the primary infection persists lifelong in the body. Although infections are often asymptomatic in most immunocompetent individuals, CMV reactivation in immunocompromised patients can lead to serious life-threatening disease. The most important effector cells in the anti-CMV reactivity are CMV specific αβ T cells, but in recent years it has been confirmed that γδ T cells also play an important role. The aim of this thesis was to perform the first ever parallel comparative analysis of the frequencies of γδ T cells populations and CD8+ CMV-specific αβ T-lymphocytes in CMV seropositive (CMV+) donors with the five most commonly occurring HLA alleles (HLA-A*01, HLA-A*02, HLA-A*24, HLA-B*07, HLA-B*35). A total of 63 peripheral blood samples were analysed from 26 healthy individuals with chronic CMV infection and 18 CMV seronegative individuals by multicolour flow cytometry. In CMV+ donors, the
Vedoucí práce: Andrea Knight
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: gama delta T buňky; imunoterapie adoptivní; lidský cytomegalovirus; miRNA (nukleová kyselina); T-lymfocyty; gamma delta T cells; human cytomegalovirus; microRNA; Immunotherapy, Adoptive; T-Lymphocytes; diplomové práce; master's theses