Analýza cytomegalovirové reaktivity efektorových gamma-delta buněk u zdravých jedinců - Gallová, Petra (2015)
Lidský cytomegalovirus (CMV) je jeden z nejrozšířenějších virů v lidské populaci, který po primární infekci přetrvává v podobě latentní infekce v organismu. Přestože u imunokompetentních jedinců probíhá infekce často asymptomaticky, u imunokompromitovaných jedinců může způsobit závažné, život ohrožující onemocnění. Mezi nejdůležitější efektorové buňky v anti-CMV reaktivitě patří CMV specifické αβ T-lymfocyty, nicméně v posledních letech bylo potvrzeno, že důležitou roli hrají také γδ T-lymfocyty. Cílem diplomové práce je vůbec poprvé provést paralelní analýzu zastoupení populací γδ T-lymfocytů a CD8+ CMV specifických αβ T-lymfocytů u CMV seropozitivních (CMV+) dárců s pěti nejčastěji se vyskytujícími HLA alelami (HLA-A*01, HLA-A*02, HLA-A*24, HLA-B*07, HLA-B*35). Celkem bylo analyzováno 63 vzorků periferní krve (PK) od 26 zdravých jedinců s chronickou CMV infekcí a 18 CMV seronegativních jedinců pomocí pětibarevné průtokové cytometrie. U CMV+ dárců byl medián výskytu Vδ2+ buněk 2,5 %,