Funkční analýza promotorových oblastí Treponema pallidum subsp. pallidum: krok k poznání mechanismů patogeneze - Dobšáková, Petra (2015)
Treponema pallidum je původcem venerického onemocnění syfilis. Díky své schopnosti unikat imunitnímu systému bývá označována za neviditelného patogena. Dodnes není znám mechanismus vzniku infekce. Nové světlo by měl přinést popis genové exprese. T. pallidum se nedá kultivovat in vitro, pro studium treponemálních promotorů byla využita Escherichia coli. Fragmenty treponemální DNA byly vkládány do plazmidového vektoru pCS26. Byla vytvořena knihovna promotorů čítající 6080 klonů. Měření luminiscence poskytlo spolehlivé informace o přítomnosti a síle promotoru. Většina nalezených promotorových sekvencí se nacházela uvnitř genu. Pravděpodobně se jedná o alternativní promotory nebo promotory pro antisense RNA. Expresi genů u T. pallidum zřejmě řídí řada různých mechanismů.