Vliv epigenetických modifikací na vazbu proteinu p53 k DNA - Lelkes, Edit (2015)
Protein p53 patří mezi nejvýznamnější nádorové supresory, svou funkci plní aktivací transkripce cílových genů, proto se musí protein p53 navázat k svým cílovím sekvencím. Epigenetické modifikace DNA a chromatinu ovlivňují dostupnost sekvence DNA pro transkripční faktory a další proteiny. Cílem mé práce bylo zjistit vliv epigenetických modifikací na vazbu proteinu p53 k DNA. Pro studium této vazby jsem použila specifické inhibitory epigenetických modifikátorů, hlavně inhibitory histon metyltransferáz. V praktické části se kromě vazby proteinu p53 k DNA zkoumal i vliv specifických inhibitorů na proliferaci buněk a na hladinu proteinu p53. Metodou pro analýzu vazby nádorového supresoru k DNA byla chromatinová imunoprecipitace, kde se zkoumala vazba proteinu p53 ke třem promotorovým sekvencím genu p21.