Transdukce DNA do recipientních kmenů rodu Staphylococcus necitlivých k lytickému účinku transdukujícího bakteriofága - Stříbná, Sabina (2015)
Diplomová práce je zaměřena na studium transdukce genů pro rezistenci k antibiotikům a těžkým kovům u druhu S. aureus. Vzhledem k vysokému podílu temperovaných bakteriofágů na horizontálním přenosu genů (HGT), je transdukce považována za jednu z hlavních hybných sil evoluce stafylokoků. Bakteriofágy byly vždy spojovány pouze s malým počtem hostitelů, na kterých jsou schopny růst. Na druhou stranu přenos bakteriální DNA není spojen s množením fága na daném kmeni, což by mohlo vést k diskretním přenosům do kmenů necilitvých k transdukujícímu fágu. Přenos zprostředkovaný fágy by mohl probíhat i u přirozeně se vyskytujících klinických izolátů, které jsou obecně často necitlivé k lytickému účinku fága a mohl by významně přispívat k šíření genů virulence a rezistence. Práce napomáhá ke zjištění, že transdukce probíhá i na pozadí necitlivosti recipientních kmenů.