Molekulární, biochemická a imunologická charakterizace cystatinů parazitických hlístic rodu Trichinella - Škorpíková, Lucie (2015)
Hlístice rodu Trichinella jsou paraziti infikující trávicí a svalovou soustavu. Po celém světě napadají široké spektrum hostitelů, jako jsou ptáci, plazi a savci. Sedm z dvanácti známých genotypů u člověka způsobují závažné a často smrtelné onemocnění zvané trichinelóza. Svalové larvy zástupců rodu Trichinella při interakci s hostitelem vylučují do svého okolí exkrečně-sekreční produkty (E-S produkty). Jedná se o směs molekul, které se podílí na mnoha významných biologických procesech, jako je vývoj, růst, migrace, trávení a především ovlivňování hostitelské imunitní reakce mířené proti parazitovi. Mezi proteiny zastoupenými ve vysoké koncentraci v E-S produktech byly identifikovány mimo jiné i cystatiny. Cystatiny jsou reverzibilní inhibitory původně zacílené na cysteinové peptidázy skupiny C1 a C13. Sdružují velkou skupinu evolučně příbuzných enzymů, které sdílí určitou sekvenční a strukturální podobnost. Tato diplomová práce je zaměřena na “multi cystatin-like domain” (mcd-1) geny u