Sedimentárně-petrografické studium neogenních a kvartérních sedimentů na lokalitě Brno-Modřice - Valentíková, Hana; Nehyba, Slavomír, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Předložená práce je věnována sedimentologickému a sedimentárně-petrografickému studiu především neogenních spodnobadenských sedimentů ležících na lokalitě Brno-Modřice. Na vybraných profilech byla provedena faciální analýza, studium petrografie hrubé frakce, zrnitostní a gamaspekrometrické studium, zhodnocení tvarů a zaoblení zrn a také studium povrchových textur. Vedle neogenních sedimentů byly petrograficky posouzeny také sedimenty kvartérní modřické fluviální terasy (riss). Spodnobadenské sedimenty jsou interpretovány jako sedimenty hrubozrnné delty a jejich zdroj je hledán v bližším okolí zájmové lokality. Zdrojovou oblastí valounů modřické fluviální terasy jsou jednotky svrateckého krystalinika a svratecké klenby.
This thesis deals with sedimentological and sedimentary petrographical analyses of the Neogene Lower Badenian deposits situated in Brno-Modřice outcrop. Facial analysis, sedimentary petrography, gamma-ray spectroscopy, evaluation of grain shape and rounding and also investigation of quartz grain surface textures were done. The Neogene deposits were compared with adjacent deposits of the Quaternary fluvial terrace according to sedimentary petrography of pebbles. The Lower Badenian deposits have been interpreted as product of coarse-grained delta deposition and the source area is located mostly in the closer surroundings of studied locality. Dominant provenance from the Svratka Crystalline Unit and the Svratka Dome are supposed to be the dominant source for the Quaternary fluvial deposits.
Vedoucí práce: Slavomír Nehyba
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: čtvrtohory; gamaspektrometrie; neogén -- Česko; sedimenty; spodní baden; gamaspectrometry; Lower Badenian; neogene -- Czechia; Quaternary; sediments; Modřice (Česko : oblast); Modřice Region (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses