Sedimentárně-petrografické studium neogenních a kvartérních sedimentů na lokalitě Brno-Modřice - Valentíková, Hana (2015)
Předložená práce je věnována sedimentologickému a sedimentárně-petrografickému studiu především neogenních spodnobadenských sedimentů ležících na lokalitě Brno-Modřice. Na vybraných profilech byla provedena faciální analýza, studium petrografie hrubé frakce, zrnitostní a gamaspekrometrické studium, zhodnocení tvarů a zaoblení zrn a také studium povrchových textur. Vedle neogenních sedimentů byly petrograficky posouzeny také sedimenty kvartérní modřické fluviální terasy (riss). Spodnobadenské sedimenty jsou interpretovány jako sedimenty hrubozrnné delty a jejich zdroj je hledán v bližším okolí zájmové lokality. Zdrojovou oblastí valounů modřické fluviální terasy jsou jednotky svrateckého krystalinika a svratecké klenby.