Bolest v intenzivní medicíně - Ďurišová, Ivana (2015)
Diplomová práce se zaměřuje na bolest v intenzivní medicíně. Práce je složena ze dvou částí (teoretické a empirické). Teoretická část se svým obsahem zaměřuje na obecnou problematiku bolesti (definice, klasifikace, reakce organismu na bolest, monitoraci a léčbu bolesti) a problematiku intenzivní medicíny (charakteristika pracoviště, specifika v oblasti bolesti, role sestry na pracovišti). Empirická část navazuje na poznatky z teoretické části. Jejím cílem je pomocí kvalitativní výzkumné metody formou strukturovaného rozhovoru, zmapovat bolest u pacientů v před a za doby hospitalizace na pracovišti intenzivní medicíny po operačním výkonu torakotomie.