Pedologický a pedochemický průzkum fluvizemí na Oslavansku - Tripal, Pavel (2015)
Práce se zaměřila na pedologický a pedochemický výzkum dvou půdních profilů vyvinutých v nivě řeky Oslavy mezi obcemi Oslavany a Ivančice. Cílem práce bylo ověřit, jaký vliv má antropogenní aktivita na koncentraci potenciálně rizikových prvků ve fluvizemích, které jsou hojně využívány pro zemědělské účely. Využito bylo všech standardních metod pedologického výzkumu, granulometrie, hmotnostně specifická (χ) a frekvenčně závislá susceptibilita (χFD), gamaspektrometrie, prvková analýza (ICP-MS), ztráta žíhaním, pH/KCl, sekvenční extrakční analýza (SEA). Zvýšená koncentrace 137Cs v obou studovaných profilech dokládá, že profily zachycují období, kdy byla činná elektrárna v Oslavanech, přičemž podstatná část profilu v Ivančicích zachycuje sedimentaci před r. 1986. V obou profilech byla zjištěna zvýšená koncentrace Cr a Zn.