Spodnomiocenní fauna hadů z lokality Wintershof-West (Německo) - Paclík, Václav; Ivanov, Martin, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2015)
Tato bakalářská práce se věnuje determinaci hadů z lokality Wintershof-West (MN 3) a paleoekologickému vyhodnocení společenstva obojživlníků a plazů na této významné spodnomiocenní lokalit. Rešeršní část je věnována obecnému popisu hadů včetně skeletu a jejich systematickému členění. Determinace fosilního materiálu vychází ze srovnávací anatomie s využitím publikovaných zdrojů. Na lokalitě Wintershof-West byly doloženy následující taxony hadů: Boidae: Bavarioboa hermi, morfotypy Bavarioboa sp. 1 a Bavarioboa sp. 2; Colubridae: Coluber hungaricus, „Neonatrix“ aff. europea, „Neonatrix“ cf. nova; Viperidae: Vipera sp.; Elapidae: Micrurus gallicus a Micrurus sp. Z paleoekologického vyhodnocení společenstva obojživelníků a plazů lokality Wintershof-West vyplývá, že průměrné roční teploty neklesaly pod 17,4 °C a průměrné roční srážky činily 858 ± 254 mm. V nejbližším okolí lokality Wintershof-West se vyskytovaly pomalu tekoucí vody a vodní nádrže s písčitými břehy.
This bachelor's thesis deals determination of snakes from the Wintershof-West (MN 3) as well as palaeoecological evaluation of the amphibian and reptile assemblage from this important Early Miocene locality. The introductory section is dedicated to the general description of snakes including their skeleton and systematics. The determination is based on the comparative anatomy a published sources were used int the process. The following taxa have been reported from Wintershof-West: Boidae: Bavarioboa hermi, morphotypes Bavarioboa sp. 1 and Bavarioboa sp. 2; Colubridae: Coluber hungaricus, „Neonatrix“ aff. europea, „Neonatrix“ cf. nova; Viperidae: Vipera sp. (‘oriental vipers’ group); Elapidae: Micrurus gallicus and Micrurus sp. The palaeoecological evaluation of amphibian and reptile assemblage from Wintershof-West indicates that mean annual temperatures did not drop below 17.4 °C and mean annual precipitation was 858 ± 254 mm.
Vedoucí práce: Martin Ivanov
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: determinace; hadi; miocén; paleoekologie -- Německo; Miocene; paleoecology -- Germany; snakes; Německo; Germany; bakalářské práce; bachelor's theses