Spodnomiocenní fauna hadů z lokality Wintershof-West (Německo) - Paclík, Václav (2015)
Tato bakalářská práce se věnuje determinaci hadů z lokality Wintershof-West (MN 3) a paleoekologickému vyhodnocení společenstva obojživlníků a plazů na této významné spodnomiocenní lokalit. Rešeršní část je věnována obecnému popisu hadů včetně skeletu a jejich systematickému členění. Determinace fosilního materiálu vychází ze srovnávací anatomie s využitím publikovaných zdrojů. Na lokalitě Wintershof-West byly doloženy následující taxony hadů: Boidae: Bavarioboa hermi, morfotypy Bavarioboa sp. 1 a Bavarioboa sp. 2; Colubridae: Coluber hungaricus, „Neonatrix“ aff. europea, „Neonatrix“ cf. nova; Viperidae: Vipera sp.; Elapidae: Micrurus gallicus a Micrurus sp. Z paleoekologického vyhodnocení společenstva obojživelníků a plazů lokality Wintershof-West vyplývá, že průměrné roční teploty neklesaly pod 17,4 °C a průměrné roční srážky činily 858 ± 254 mm. V nejbližším okolí lokality Wintershof-West se vyskytovaly pomalu tekoucí vody a vodní nádrže s písčitými břehy.