Konfrontační popis kultivované výslovnosti nizozemštiny a češtiny z pohledu českého mluvčího - Kostelecká, Marta, 1979- (2014)
Tato práce se zabývá konfrontačním popisem kultivované výslovnosti nizozemštiny a češtiny z pohledu českého mluvčího. Práce představuje nizozemštinu jako germánský jazyk a vymezuje ji vůči příbuzným germánským jazykům. Dále se věnuje problematice standardu současné nizozemštiny a existenci jejích dvou evropských standardů a jejich uplatnění. Srovnávány jsou rovněž artikulační báze severní a jižní nizozemštiny a češtiny a autorka ukazuje, která varieta je z hlediska osvojení artikulační báze českému mluvčímu bližší a hodnotí, zda je její osvojení opravdu výhodné. Dále práce srovnává vokalické a konsonantické inventáře zkoumaných jazyků s důrazem na hlavní rozdíly. Pozornost je věnována také vybraným zákonitostem spojování hlásek v češtině a nizozemštině