Syndrom vyhoření u sester pracujících v oborech intenzivní péče - Velecká, Jana (2015)
Jméno a příjmení autora: Bc. Jana Velecká Název diplomové práce: Syndrom vyhoření u sester pracujících v oborech intenzivní péče Pracoviště: Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, Katedra ošetřovatelství Vedoucí diplomové práce: PhDr. Eva Hrenáková Počet stran: 90 Počet příloh: 4 Rok obhajoby: 2015 Souhrn: V diplomové práci se zabýváme problematikou syndromu vyhoření u sester pracujících v oborech intenzivní péče. Je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se dělí na jednotlivé kapitoly jako je definice syndromu vyhoření, rizikové skupiny a faktory, příčiny vzniku, příznaky burnout, fáze, diagnostika, léčba a prevence. V empirické části jsme zvolili kvantitativní metodu sběru dat prostřednictvím dotazníku, který se dělí na vlastní dotazník a na standardizovaný dotazník Maslach Burnout Inventory. Tato část objasňuje a testuje závislost mezi typem oddělení, délkou praxe, přesčasy a vyhořením u všeobecných sester. Dále se zaměřuje na osobní vztahy, vztahy na pracoviš