Využívanie objektivizujúcej klasifikácie a hodnotenie vedomia u pacientov v intenzívnej starostlivosti - Semjanová, Dominika (2015)
Diplomová práca je zameraná na problematiku využívania objektivizujúcej klasifikácie a hodnotenia vedomia u pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Teoretická časť je zameraná na objasnenie pojmu vedomia, jeho vlastností, na priebeh stavmi vedomia, na fyziologické a patologické zmeny vedomia, algoritmus vyšetrenia pacientov s poruchou vedomia, potreby a ošetrovateľskú starostlivosť u týchto pacientov. Empirická časť bola realizovaná ako prospektívne klinické pozorovanie s vyšetrovacou intervenciou u konkrétnej skupiny. Hlavným cieľom prieskumu bolo zistiť sledované a dokumentované parametre a záznamy v súvislosti s poruchou vedomia u vybraného súboru pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti v sledovaných nemocniciach a porovnať získané výsledky s výsledkami zaznamenanými v dokumentácii. Z výsledkov vyplynulo, že významný rozdiel medzi nameranými a dokumentovanými hodnotami bol len pri krvnom tlaku. Tento rozdiel sa dal predpokladať, pretože odstup medzi...