Praktické prístupy v starostlivosti o dutinu ústnu v intenzívnej starostlivosti - Končitíková, Gabriela (2015)
Diplomová práca je zameraná na praktické prístupy v starostlivosti o DÚ u pacientov na anesteziologicko resuscitačných oddeleniach a na oddeleniach jednotiek intenzívnej starostlivosti. Teoretická časť je zameraná na Evidence Based Nursing v starostlivosti o DÚ - fyziológia, patológia, vyšetrovacie metódy, farmakologické prostriedky, zaistenie DC v starostlivosti o DÚ, samotná starostlivosť o DÚ a nozokomiálne nákazy v súvislosti so starostlivosťou o DÚ. Empirická časť bola realizovaná formou prospektívnej štúdie bez kontrolnej skupiny s využitím participovaného pozorovania pomocou vopred vypracovaného záznamového archu. Cieľom práce je identifikovať bežné postupy nelekárskeho zdravotníckeho personálu, predovšetkým všeobecných sestier, v starostlivosti o DÚ u pacientov v intenzívnej starostlivosti na ARO a na oddeleniach JIS.