Znalosti všeobecných sester o umělé plicní ventilaci - Brablecová, Jiřina (2015)
Diplomová práce je svým obsahem rozdělena do dvou částí (teoretické a praktické). Teoretická část se zaměřuje na problematiku umělé plicní ventilace (významná historická fakta, typy ventilace, odvykání od ventilátoru, extubaci) a specifika ošetřovatelské péče o ventilované pacienty (péče o dýchací cesty, dechová rehabilitace, monitorace pacienta v průběhu umělé plicní ventilace a potřeby ventilovaných pacientů). Stěžejní empirická část byla založena na originálním dotazníkovém šetření jako jedné z metod kvantitativního průzkumu. Jejím cílem bylo zmapovat deklarované znalosti i informovanost všeobecných sester pracujících na odděleních intenzivní medicíny o problematice umělé plicní ventilace.